Böcker på svenska om buddhism


Böcker på svenska om buddhism - utgivna av samfund inom SBS


Theravada


Vipassanagruppen har gett ut:


Kom och se - om meditation och theravadabuddhism


av Marie Ericsson (2011)

"Ehipassiko är ett ord på pali, som betyder "kom och se", och det är en av de egenskaper som karaktäriserar Dhamma, den theravadabuddhistiska läran.

I denna bok får vi följa med på författarens resor till buddhistiska kloster och meditationscenter i Asien och ta del av både teori och praktiska övningar i vipassanameditationens konst.

Boken rekommenderas till alla som vill få en inblick i buddhismens äldsta kärnläror, som de utövas här och nu både i Asien och i Sverige."


Pris: 160 kr. Vid beställning per post tillkommer porto 40 kr.


Maila: vipassanagruppen@sangha.nuMahayana


Buddhistiska gemenskapen Triratanas - Bodhi förlag har gett ut:


Buddhistisk meditation - en praktisk vägledning av Paramananda (2003)

"Buddhismen bygger på sanningen att vi kan, med lite ansträngning, förändra den vi är. Men hur? Bland de metoder som buddhismen erbjuder är meditation den mest direkta.

Den här rättframma och fantasifyllda boken beskriver två buddhistiska meditationsövningar. Den ena, uppmärksamhet på andningen, är grundpelaren för all meditationsutövning, och hjälper en att utveckla närvaro, koncentration och stillhet. I den andra, metta bhavana, odlar man en kärleksfull omtanke om både själv och andra, och stärker sitt självförtroende. Boken beskriver utförligt meditationens praktiska sidor, men även hur man upprätthåller en regelbunden praktik och bemöter de svårigheter som kan uppstå."


Pris: 120 kr, (vid beställning tillkommer porto, 35 kr).


Maila: info@stockholmsbuddhistcenter.se


Människans väg mot upplysning av Sangharakshita (1999)

Människans väg mot upplysning av Sangharakshita tar upp tre centrala tema i buddhismen: upplysningsidealet (Buddha), vad buddhistisk meditation egentligen handlar om och betydelsen av den andliga gemenskapen.


Pris: 60 kr, (vid beställning tillkommer porto, 25 kr).


Maila: info@stockholmsbuddhistcenter.se


Introduktion till buddhismen av Chris Pauling (2000)
Introduktion till buddhismen av Chris Pauling är en utmärkt och lättläst första introduktion till buddhismen. Den har fått ett varmt mottagande och köpts upp av många bibliotek.


Pris: 60 kr, (vid beställning tillkommer porto, 25 kr).


Maila: info@stockholmsbuddhistcenter.se


Triratna har även flera andra texter, som kan laddas ned gratis som pdf från vår hemsida: http://vbv.se/Buddhism/litteratur.html, t ex:

"Livets hjul", Kulananda

"Sinnets natur – reaktivt & kreativt", Sangharakshita

"Puja och hjärtats omvandling – en introduktion till bodhisattvor och vördnadsövningar" av Vessantara och Tejananda.Mahayana, tibetansk buddhism


Sakya Changchub Chöling har gett ut:


Nyckeln till den djupa förståelsen av Gorampa Sönam Senge


Nyckeln till den djupa förståelsen av den berömde Sakyalaman Gorampa Sönam Senge är en kort men mycket fin och innehållsrik skildring av den mahayanabuddhistiska vägen. Den kan passa både dig som har tidigare erfarenhet av buddhismen och dig som nyss blivit intresserad.


Pris: 50 kr


Maila: info@sakya.seMahamudra av Khen Rinpoche


Mahamudra är undervisning av vår huvudlärare Khen Rinpoche om sutra- och tantravägen i mahayanabuddhismen. Förklaringarna handlar delvis om avancerade övningar, men Rinpoche går också igenom många grundläggande buddhistiska tankar och övningar. Därför kan Mahamudra gärna läsas även av dig som inte har så mycket erfarenhet av buddhismen. Du bör dock veta att vissa av övningarna i boken kräver initiation innan man utför dem. (Om man inte har initiation går det dock bra att läsa och studera de avsnitten.)


Pris: 150 kr


Maila: info@sakya.seFrån mästare till elev av H.H. Sakya Trizin


Från mästare till elev innehåller en intervju med H.H. Sakya Trizin, som är överhuvud för Sakyatraditionen och en mycket framstående lärare och meditationsmästare. I intervjun förklarar Sakya Trizin relationen mellan mästare och elev. I den tibetanska buddhismen är just relationen mellan mästare och elev en viktig grund för övningarna. Från mästare till elev passar alla intresserade, oavsett förkunskaper.


Pris: 30 kr


Maila: info@sakya.se