2018-06-09 SBS firade Vesak och 25-årsjubileum på Etnografiska museet

SBS firade Vesak och 25-årsjubileum på Etnografiska museet den 9 juni 2018


Den 9 juni sjöd det av liv och förväntan på Etnografiska museet i Stockholm, innan firandet skulle starta. Dagen före årsmötet den 10 juni samlades buddhister, inbjudna gäster och andra intresserade, för att fira två stora händelser samtidigt - Vesak och SBS 25-årsjubileum. SBS samarbetspartners, medlemsorganisationer och andra buddhister från hela Sverige hade bjudits in till dagens stora event.


Vesak, är en viktig högtid inom alla buddhistiska riktningar. Det är en stor dag, då man firar Buddhas födelse, uppvaknande och Mahaparinirvana. Buddhister besöker tempel, ger offergåvor till templet och ordinerad Sangha och försöker göra många goda gärningar i tal, handling och tanke.


Firandet började med att SBS ordförande Trudy Fredriksson talade till åhörarna om vad Vesak handlar om och om hur SBS har utvbecklats genom åren till att bli den organisation den är idag. Buddhistiska företrädare från Therevada, Mahayana och Vajrayanariktningarna reciteradeTillflykten till de Tre Juvelerna. Efter det ledde munken Phra Boonsee Kongjok en stilsam Metta-meditation..Vice ordförande i SBS, seniormunken från Stockholm Buddhist Vihara, Bhante Kirindigalle Dhammaratana höll också ett tal om buddhismen i Sverige.


Eventet fortsatte med att Åke Göransson, Direktör för Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) och Karin Wiborn, ordförande för Sveriges Interreligiösa Råd (SIR) höll varsitt tal, där de i positiva ordalag beskrev sitt samarbete med SBS och gratulerade organisationen på 25-årsdagen.


De thailändska dansöserna förgyllde firandet med sin stilfulla dans dagen till ära, där de till musik strödde ut rosenblad i dansen till vördnad för Buddha.


Buddhistiska företrädare, som reperesentarade var sin tradition - Theravada, Mahayana och Vajrayana hade sedan ett panelsamtal med Trudy Fredriksson som moderator. Paneldeltagarna beskrev bland annat och gav sin personliga syn på vad visdom och medkänsla är och varför den behövs i ett samhälle.


Efter det upplyftande programmet avslutades firandet med fika för alla närvarande.


Nedan kan du se några utvalda bilder från festligheterna i ett bildgalleri. För större format kan du klicka på bilderna och scrolla dem med pil åt höger/vänster.